Houtkachel kopen? 8 Tips waar je op moet letten
23 januari 2014 
6 min. leestijd

Houtkachel kopen? 8 Tips waar je op moet letten

We geven in dit blog acht tips waar je op moet letten bij het kopen van een houtkachel. Wij, Cocky Hoogeveen en Pine Berg van Houhetwarm.nl, kochten zelf een speksteenkachel en hebben daar goede ervaringen mee. Voordat we deze kachel aanschaften, deden we grondig onderzoek. Daar zijn we zeker een paar maanden mee bezig geweest. En al doende leerden we, ook nog nadat we de kachel hadden gekocht. Graag delen we onze ervaringen met jou op Houhetwarm.nl.

Kan het wel, een houtkachel in jouw huis?

Ga eerst eens kijken of een houtkachel wel kan in jouw huis. Kan het niet, dan heeft het kopen van een houtkachel natuurlijk geen zin. Je kan geen houtkachel plaatsen als je geen schoorsteen hebt of geen mogelijkheid om via de verdiepingen in je huis een pijp naar boven door te trekken. (Zo lijkt het mij ook lastig een houtkachel te plaatsen als je op een verdieping in een flat woont).

Poreus
Heb je wel een schoorsteen? Kijk dan ten eerste of hij helemaal open is, van onder tot boven. En kijk vervolgens of er geen scheuren in zitten waar de rook doorheen kan sijpelen. Als je het niet vertrouwt, huur dan een erkend kachelbedrijf in. Zij hebben de apparatuur om de schoorsteen te checken. (Zo’n bedrijf laat een kleine camera in de schoorsteen zakken en controleert op die manier de wanden).

Waar wil je de houtkachel voor gebruiken?acht tips voor het kopen van een houtkachel

Vraag je serieus af waar je de houtkachel voor wilt gebruiken. Af en toe een avond? Alleen voor de gezelligheid? Of zoek je, zoals wij, een goed alternatief voor de centrale verwarming. Wij gingen op zoek naar een houtkachel die de huiskamer goed kan verwarmen en het liefst ook nog het hele huis.

Type
De manier waarop je de kachel gebruikt, bepaalt de grootte en het type houtkachel.We wilden overigens een kachel voor het hele huis, maar dat, en dat hadden we natuurlijk ook wel kunnen bedenken, gaat niet. Of je moet de deuren naar boven open zetten, maar dan krijg je ook de kou weer de kamer in.

De grootte van de kachel. Heel belangrijk! Waarom?

De grootte van de kachel is bepalend voor de ruimte die je kunt verwarmen. Logisch, hoe groter de kachel, hoe groter de ruimte die je kunt verwarmen. (Overigens ook je stookgedrag, het soort hout dat je gebruikt en de inrichting van de kamer, spelen een rol). Er  bestaan lijstjes die precies aangeven welke grootte voor jouw woonruimte geschikt is. Het vermogen van de kachel, dus wat hij aan warmte kan produceren, wordt aangegeven in kilowatt (kW).

Vierkante meter
Er is uitgerekend dat je 1 Kw nodig hebt om een ruimte van tien vierkante meter (10 m²) te verwarmen.  (Ook dat is overigens weer afhankelijk van de isolatie van de ruimte).  Nu bestaan er geen kachels die zo`n klein vermogen hebben. Het begint vanaf 3,5 tot 4 kW. Dus dan heb je een ruimte van 40 vierkante meter. Een beetje huiskamer heeft al snel die grootte. De meeste huishoudens kunnen toe met een houtkachel van 4 kW. Tip: Koop liever een kachel die wat aan de kleine kant is, dan een kachel die net iets te groot is.

Convectie warmte of stralingswarmte?

Er zijn heel veel soorten houtkachels op internet te vinden. Een lastige keuze, want welke houtkachel is geschikt voor jouw woonsituatie en voldoet aan je wensen. Allereerst kun je eens kijken naar het soort warmte dat een kachel afgeeft. Je kan kiezen tussen houtkachels met zogenoemde convectiewarmte of een houtkachel met stralingswarmte. Convectiewarmte is een lastig begrip maar betekent zoveel als dat de warmte van de kachel via de lucht wordt verspreid in de kamer. (Dat geldt overigens ook voor de radiotoren van de centrale verwarming. Ook hier zijn het luchtstromen die de ruimte verwarmen). Dus bij convectiewarmte stijgt de warme lucht op.
Stralingswarmte daarentegen is warmte die direct door de kachel wordt afgegeven. Hoe dichter je bij de kachel zit, hoe warmer het is.

De meeste kachels die worden verkocht, zijn houtkachels met stralingswarmte . Maar er zijn ook houtkachels die met convectiewarmte werken, vaak gemaakt van staal. Deze kachels zijn overigens wel veel duurder. Beide soorten kachels hebben hun voor- en nadelen.

Voordelen van convectiewarmte bij een houtkachel: 

  • De warmte verspreidt zich goed door de kamer, ook kamers met een hoek
  • Direct bij de kachel is het minder warm.  Je kan spullen dichtbij de kachel zetten zonder dat ze gevaar lopen
  • Je brandt je wat  minder snel aan dit soort kachels. Kindvriendelijk dus
  • Er komen steeds betere, en mooier vorm gegeven houtkachels op de markt met convectie warmte

Nadelen van convectie warmte bij een houtkachel:

  • De warmte stijgt naar boven. Dan is het hoog in de kamer warm, maar heb je koude voeten
  • Luchtcirculatie zorgt voor stof verplaatsing. Dit gebeurt ook bij een radiator wanneer er stof op ligt. De warme lucht neemt de stof mee de hoogte in.

Voordelen van stralingswarmte bij een houtkachel:

  • Stralingswarmte voel je goed. Je kan lekker opwarmen door dicht bij de kachel te zitten
  • Alle voorwerpen in de buurt van de kachel warmen op en geven dus ook warmte af

Nadelen van stralingswarmte bij een houtkachel:

  • Het duurt een tijdje voordat de kachel warm is
  • De warmte verspreidt zich in eerste instantie rond de kachel, pas later door de kamer

Wat voor soort houtkachel wil je kopen?

Als je de keuze hebt gemaakt voor de grootte van de kachel, dan volgt de keuze voor het type houtkachels. Er zijn gietijzeren houtkachels, stalen houtkachels, speksteenkachels, tegelkachels en pelletkachels. En varianten hierop. Voor de gietijzeren kachel betaal je het minste. Wil je gezellig af en toe je eigen droomkachel branden, dan voldoet een simpele gietijzeren kachel uitstekend.

Speksteenkachel
Wil je de kachel gebruiken in plaats van de cv, kies dan een speksteen- of tegelkachel. En wil je een grote werkplaats of schuur verwarmen, richt dan je zoektocht op een pelletkachel.

De kosten van een houtkachel

Kachels heb je in allerlei prijsklassen. Vanaf zo’n tweehonderd euro tot vier-tot vijfduizend euro of, als je voor mooi ontwerp en grootte gaat, zelfs voor over de tienduizend euro. Het is maar net wat je wilt en hoe groot je budget is. Hou in ieder geval rekening met de kosten voor de installatie. Mijn tip: neem een goede betrouwbare installateur.

Veiligheid
Daar betaal je voor, maar veiligheid mag ook wat kosten. Het risico van schoorsteenbrand is altijd aanwezig. (Ik vind het trouwens fijn  dat we het goed en veilig hebben laten uitvoeren. Als je naar bed gaat laten we de kachel gewoon uitbranden. Dat kan rustig. Dus dan hoef je niet te gaan tobben als je in bed ligt of het wel allemaal goed gaat.

Hou rekening met de buurt

Steeds meer mensen stoken een houtkachel. Dat is leuk, maar niet voor iedereen. Met het toenemend aantal mensen dat hout verbrandt, neemt ook het aantal bezwaren toe van mensen die de rook niet op prijs stellen en gezondheidsklachten hebben. Hou bij het kopen van de kachel en installatie rekening met de buren. Als je veel geld hebt neergelegd voor een mooie kachel en buurtgenoten beklagen zich voortdurend bij je, dan is de lol er snel af. Dus koop een kachel die past bij de grootte van de huiskamer.

Te hoog vermogen
Als je een te grote kachel hebt met een hoog vermogen, en het wordt te warm in de kamer, dan moet je het vuur temperen. Dat kan bij iedere kachel door de zuurstof toevoer te minderen. Hoe minder zuurstof, hoe meer de kachel gaat roken.

Let ook op de hoogte van de schoorsteen. Hoe hoger hoe beter. De rook kan dan over de huizen oplossen.

Let op het soort hout dat je wilt verbrandenhout voor de kachel

Tot slot, let op het soort hout dat je wilt verbranden. En ook, waar haal je het vandaan. Via internet zijn vele sites te vinden die haardhout verkopen. Tegen wisselende prijzen. Oven gedroogd hout is het beste, maar niet het meest milieuvriendelijk. Dit hout komt over het algemeen uit verre landen als de Oekraine, waar veel bossen worden gekapt voor brandhout. In enorme schuren wordt het vervolgens drooggestookt.

Vers gezaagd
Zo wordt van vers gezaagd hout een product gemaakt dat gelijk de kachel in kan, zonder dat het een paar jaar op een droge plek hoeft te liggen.

Soorten hout

Welk hout je moet gebruiken verschilt per kachel. Hout dat wat langer smeult, bijvoorbeeld eikenhout, is goed te gebruiken, maar je krijgt er niet een gezellig vuurtje van. Berken bijvoorbeeld, brandt als een gek, maar is ook veel sneller op dan eikenhout. We hebben ook informatie over de verschillende soorten hout op de site staan. Tip: ga gewoon proberen welk hout voor jouw kachel het beste is.

Marleen de Smedt
Door

Marleen de Smedt

op 30 Aug 2015

Wat goed dat jullie dit openbaar maken. Ik heb nu genoeg informatie om te weten dat wij een klein kacheltje van gietijzer kunnen kopen .Overigens kennen wij Cocky als podologe, dus verrassend om haar naam hier tegen te komen.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 31 Aug 2015

dag Marleen, Leuk te lezen dat wij je geholpen hebben met de keuze voor een houtkachel. En ja, houhetwarm.nl is mijn andere werk. De podologie doe ik nog steeds. Groet Cocky

Renee
Door

Renee

op 04 Mar 2016

Super zeg! Dankjewel voor deze info, ik ben op weg geholpen! 😃

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 04 Mar 2016

Beste Renee, Dank voor je reactie op houtkachel kopen. Goed dat je dat er wat aan hebt!

Mo ique
Door

Mo ique

op 11 Apr 2016

Vind het nog steeds moeilijk om te kiezen, maar ik heb wel weer iets opgestoken van jullie. Dank daarvoor.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Apr 2016

Graag gedaan.

Guus Wattel
Door

Guus Wattel

op 16 May 2016

Beste Houhetwarm! Ik wil in mijn Nulopdemeterwoning in wording voor noodgevallen een houtkachel plaatsen. Ik heb uitgerekend dat ik 4kW nodig heb. Ik heb een mooie oude tweedehandskachel op het oog. Maar hoe kom ik er achter hoeveel vermogen een kachel heeft? Op internet vind ik niets daarover en de verkoper van die kachel heeft geen idee. Vriendelijke groet,

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 May 2016

Beste Guus, Hoe groter een kachel hoe meer vermogen. Het staat er meestal niet op, nee. Weet je het merk en het type van de kachel?

Ab Hooijer
Door

Ab Hooijer

op 04 Sep 2016

1 kilo hout geeft ongeveer 1 kw aan warmte, zo kun je ook ongeveer uitrekenen hoeveel kw een kachel is.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 05 Sep 2016

Beste Ab, Dank voor je aanvulling op ons blog over de houtkachel.

Tabak
Door

Tabak

op 28 Sep 2016

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van verantwoord hout stoken raden wij iedereen aan te kiezen voor een nieuwe- houtkachel met een moderne verbrandingstechniek. Stoken met een oude-vervuilende houtkachel kan eigenlijk niet meer en hoeft gelukkig niet meer met de goede houtkachels van tegenwoordig.

Charlotte
Door

Charlotte

op 12 Oct 2016

Kan ik een houtkachel in de uitbouw plaatsen, zodat het rookkanaal niet helemaal naar boven moet? Ik heb een rijtjeshuis. Of zitten hier voorwaarden aan vast ivm overlast? En is het een probleem als de houtkachel naast een radiator wordt geplaatst?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Oct 2016

Beste Charlotte, Goede vragen over de houtkachel. Ik kan ze helaas niet beantwoorden, ik ben geen deskundige kachel installateur. Misschien een kachelbedrijf bij jou in buurt?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Oct 2016

Beste Hartog, Goede vraag, volgens mij is een schuin stuk niet bevordelijk voor de trek naar buiten. Maar vraag het voor de zekerheid even na bij een kachelbedrijf.

Marie
Door

Marie

op 22 Jan 2018

Bedankt voor de tips. Nooit gedacht dat er zoveel factoren zijn waar je op moet letten. Een houtkachel is zo prettig. Vooral in de winter is het fijn.

Reactie plaatsen